Nyhedsbrev, November 2014

Lad ikke personprofiler skade resultaterne

Når personprofiler går ud over bundlinjen

Personprofiler er kun en indledning

Brug personprofiler konstruktivt – en tjekliste

Anbefaling: Lyt for at forstå – ikke for at svare

Vil du læse min faglige historie?

 

Personprofiler er meget populære i virksomhederne og er i årevis blevet brugt til personlig udvikling, teambuilding og konflikthåndtering. MBTI, JTI, DISC og Belbins teamroller er nogle af de forskellige slags personprofiler, men jeg tænker også på de nationale kategorier, der opdeler mennesker i fx individualistiske eller kollektivistiske alt efter, hvilken national baggrund de har.

Disse forskellige bidrag handler alle om at sætte ord på, hvordan personer kan have forskellige adfærd, tankemønstre og præferencer. Det kan øge selvindsigten og forståelsen for at vi er forskellige, og det er en meget vigtig pointe.

Når personprofiler går ud over bundlinjen

Det giver dog problemer, når personprofilerne bruges som undskyldninger. "Det kan jeg ikke gøre for, for jeg er fransk." Eller "Det må du få en af de ekstroverte til, for jeg er jo introvert." Eller "Det nytter ikke at spørge ham, for han er rød type." Her bliver forskellene overdrevet, bruges til at forklare alt muligt og til at fralægge sig ansvaret.

Når konklusionen er, at "vi er som vi er", så stopper både den personlige udvikling og udviklingen af samarbejdet. Stik mod hensigten så spilder virksomhedens sine ressourcer, for videndelingen hæmmes og mulighederne for problemløsninger indskrænkes.

Personprofiler er kun en indledning

Det kan være godt at brug en slags personprofil til at øge forståelsen for, at vi tænker og handler forskelligt, men konklusionen skal være, at så skal vi gøre os ekstra umage med samarbejdet. Jeg anbefaler at næste skridt er at finde frem til, hvordan man får det bedste frem i hinanden på tværs af alle forskellene. Nogle gange giver forskellene gnidninger i samarbejdet, og her skal der bygges bro. Andre gange skal forskellene bringes i spil, fordi de kan føre til bedre resultater. Jeg anbefaler også, at man ikke stirrer sig blind på forskellene, men husker på alle lighederne og fællesskabet.

Brug personprofiler konstruktivt – en tjekliste

Når I har brugt en slags personprofil til at sætte ord på jeres forskelle, så kan I tage næste skridt ved at drøfte følgende spørgsmål:

  • I hvilke situationer er det særligt vigtigt at vi lytter og kommer hinanden i møde, fordi vi har meget forskellig indstillinger, der skal bygges bro over?
  • Hvornår er det vigtigt for resultaterne, at vi sørger for at forskellige persontyper bidrager?
  • I hvilke situationer er der risiko for, at de personlige beskrivelser bliver bortforklaringer og undskyldninger?
  • Har vi en tendens til at synes, at nogle typer er bedre end andre? Og overser vi noget hos de mindre populære typer?

Har I brug for et redskab til at afklare, hvordan I kan bruge jeres forskelle til at skabe bedre resultater, så kan Team Potentiale™ Testpakken være noget for jer. Læs mere ved at klikke her.

Anbefaling: Lyt for at forstå – ikke for at svare

Det er særlig vigtigt – og særlig svært - at lytte, når man er sammen med mennesker, der tænker og reagerer anderledes end en selv. Pernille Bekke har skrevet en artikel med 7 gode råd og 9 faldgruber i lytningens svære kunst. Klik dig videre og læs artiklen her.

Vil du læse min faglige historie?

Jeg har bygget bro mellem forskelle i virksomhederne i mange år, og har undervejs lært en masse – både af mine positive oplevelser og af modvinden. Vil du læse historier om baggrunden for mine bøger og udviklingsredskaber, så klik dig videre til min redesignede hjemmeside her.

De bedste hilsner fra
- Elisabeth Plum